Horizont Táncfesztivál - Miskolci Balett: Tiltott ösvények / Gangaray Dance Comany: Agora

HU
| BEMUTATÓ: 2021. augusztus 24. | IDŐTARTAM: 90 PERC

SZEREPOSZTÁS

Miskolci Balett - Tiltott ösvények

Táncolják a Miskolci Balett tagjai: Mohai Cintia, Harangozó Lili, Bolla Dániel, Dávid Patrik, Kozma Johanna, Filippo Nestola, Szűcs Boglárka, Guido di Vona, Márton Richárd János, Kepess Boglárka
Koreográfus: Garrett Smith

Gangaray Dance Company - Agora

Előadók: Bali Boglárka, Baumgartner Krisztina, Maday Tímea Kinga, Mangi Kornélia, Fekete Zsófia, Tóth Laura
Zene: Hámor József (Gangaray Experimental Music)
Fény: Hámor József
Jelmez: Maday Tímea Kinga
Koreográfus: Hámor József
BŐVEBBEN KEVESEBB

Az előadásról

Tiltott ösvények:

A dallasi Bruce Wood Dance táncegyesületnek készítette el először a „Forbidden Paths” azaz Tiltott ösvények című produkciót Garrett Smith koreográfus, Európában pedig a Miskolci Balett az első társulat, akiknek átadja ezt a koreográfiát. Remélem, hogy még sok más táncegyüttes is elsajátíthatja ezt a darabot világszerte – tette hozzá. Azok tiszteletére született az előadás, kifejezetten Iránban, akiknek megtiltják, hogy a táncművészetet nyilvánosan gyakorolják. – Az Iszlám törvény tiltja a nők és férfiak fizikai érintkezését, és a tánc általában véve illegálisnak számít. Fontosnak tartom, hogy megosszam ezt az üzenetet a tánc nyelvén keresztül. Szerintem ezt a fajta művészeti formát mindenkinek szabadon kellene tudnia művelni – hangsúlyozza Garrett Smith. A Tiltott ösvények tisztelgés azok előtt, akiknek nem adatik meg a mozgás szabadsága. A koreográfiában vannak olyan részek, ahol pont ezt jelenik meg: a táncosok megérintenék egymást, de nem teszik, mert tilos. Folyamatosan bennük van a vágyakozás egymás megérintésére, de nem lehet. Aztán a végén mégiscsak megteszik – avat be a koreográfiába a táncművész, aki rámutat a párhuzamra a jelenlegi helyzettel, hiszen most a koronavírus járvány miatt nem érintkezhetünk szabadon, távolságot kell tartanunk. A táncmű miskolci változata a karantén időszaka alatt született, és azóta várja a Horizont Fesztivált, hogy végre közönség elé kerülhessen.


Agora:

„Az agora az ókori görögök megszentelt kommunális tere.
Portugál nyelven a jelentése „most”. 
Számomra egy olyan szakrális hely, ahol a közösség hite, ideológiája, szenvedélye és reménye egységbe fonódik össze, amelynek anyanyelve a tánc.
Az a „szentély”, ahol a társulás tagjai tisztelik a spirituális értékeket és az univerzum törvényeit, ahol óvják a természetet és őrzik a kultúrát, nagy becsben tartják saját gyökereiket, megélve a jelent, de nem feledve a múltat.
E régmúlt értékrendszer találkozása a jelennel, azaz a most-tal.
Ez az én agorám. Tiszta tánc, dimenziók komponálása, ritmizált elegancia.” 
Hámor József
Támogatók: Kortárs Táncművészetért Alapítvány, COTEDA Kft., NKA, MMA, Gumitégla Kft., Szerencsejáték Zrt., HERITAS Tőkebefektetési Tanácsadó Kft., Dejó Grafika


BŐVEBBEN KEVESEBB

Youtube linkek

https://www.youtube.com/watch?v=kB0coNllFgw
BŐVEBBEN KEVESEBB

ELŐADÁSOK