Nóra (Babaház)

HU
Henrik Ibsen
színmű | RENDEZŐ: Béres Attila | BEMUTATÓ: 2022. március 26.

SZEREPOSZTÁS

Helmer: GÖRÖG LÁSZLÓ Jászai-díjas  
Rank Doktor: GÁSPÁR TIBOR Jászai-díjas, Érdemes Művész 
Lindéné: SZIRBIK BERNADETT 
Krogstad: FANDL FERENC 


Díszlettervező:
Jelmeztervező: PILINYI MÁRTA
Dramaturg: ARI-NAGY BARBARA
Zene:
Ügyelő-Rendezőasszisztens: PÖLTZ JULIANNA

Rendező: 

BŐVEBBEN KEVESEBB

Az előadásról

Nóra és Helmer házasok. Szeretik egymást. Mindenük megvan: pénz, pozíció, gyerekek, bár a pénz és a pozíció inkább Helmeré, Nórának maradnak a gyerekek. Amikor Helmer tudomására jut egy régi bűn, amit Nóra – férje érdekében – elkövetett, a megértés legcsekélyebb szándéka nélkül taszítja el feleségét magától. Nóra ekkor jön rá, hogy házassága nem igazi szövetség, ő maga pedig csupán díszes keret férje portréján. Összecsomagol, és gyerekeit hátrahagyva, elhagyja családját.

Ennyi a történet, amit Ibsen 1879-ben megírt. A polgári közönség felháborodott, a női emancipáció hívei lelkesedtek. Európa-szerte vitáktól volt hangos a sajtó és a színházi nézőtér. Elhagyhatja-e egy anya a gyermekeit? Mit vár el a társdalom egy nőtől és mit bocsájt meg egy férfinak? Inkább nők és férfiak vagyunk, női és férfiszerepekkel, vagy elsősorban emberek és egyenlők?

A világ szerencsére változott a Nóra ősbemutatója óta, és Ibsen kérdésfelvetése is jócskán megelőzte saját korát. De vajon a mi korunk meghaladta-e már Ibsent?

BŐVEBBEN KEVESEBB

ELŐADÁSOK

2022. március 26.

szombat | JÁTÉKSZÍN