Vasas Erika: Exist - Sebestyén Tímea: Suprema (16)

HU
| BEMUTATÓ: 2021. december 16. | IDŐTARTAM: 105 PERC

SZEREPOSZTÁS

EXIsT:

Koreográfus: Vasas Erika
Előadók: Esterházy Fanni, Vasas Erika
Zene: Halász Gábor
Jelmez: Pintér Áron
Dramaturgia, szcenográfia: Molnár Péter
Támogatók:
Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programja.

Suprema:
Koncepció / Koreográfia: Sebestyén Tímea
Előadók: Fehér Laura, Sebestyén Tímea Zene: Jérôme Li-Thiao-Té Videó: Téri Gáspár Fény: Galkó Janka Mentor: Zambrzycki Ádám
Támogatók: NKA, NKA Imre Zoltán Program Ideiglenes Kollégiuma, EMMI, Medáliák Egyesület, Műhely Alapítvány, Movein Stúdió Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának a támogatásával jött létre.
BŐVEBBEN KEVESEBB

Az előadásról

EXIsT (45 perc):
Jelenkori társadalmunk felveti a kérdést, mit is jelent Nőnek lenni a mai és mindenkori világban. Az előadásban két nő, két individuum keresi a válaszokat, egymástól függetlenül és egymás relációjában. Jelentik egymásnak a barátot, a riválist, a testvért, az anyát, olykor pedig egymás kivetülései, egymás ellenpólusai. Bár különbözőek, a társadalom által feléjük támasztott elvárások sorsközösséget szülnek közöttük. A darab kendőzetlenül, nyers őszinteséggel és fanyar humorral közelíti meg a témakört.  Az előadás táncnyelvében, vizuális és a zenei világában is fellelhető a 21. század dinamikája, a zaklatottság, az erotikus túlfűtöttség, a gátlástalanság és a kiúttalanság érzése. A darab konklúziója sokkal inkább egy kérdés a nézők felé, mint egy egzakt válasz. Hogyan képes egy nő a valódi kiteljesedésre. Hogyan viszonyul az elférfiasodás kérdéséhez. Hogyan képes megküzdeni önnön tükörképével, függőségeivel és legnagyobb ellenségével, az idővel.

Suprema (40 perc):
Az előadást Wonder Woman karaktere inspirálta, egy nőideál melyet dr. William Moulton Marston pszichológus professzor alkotott meg. Egy nőideál mely egy férfi szemszögén keresztül született, egy nőideál melyet megalkotója két nőből gyúrt eggyé: feleségéből és szeretőjéből, egy nőideál mely egy poligám kapcsolat „gyümölcse”. A karakter pszichológiai megalapozottságának köszönhetően a mai napig az egyetlen valódi népszerűségnek örvendő szuperhősnő. Az egyenlőség az igazság és a feminista propaganda szimbólumává vált. Vonzó és erős karakter mellyel nők milliói azonosulhatnak, ismerhetnek önmagukra, hiszen számos olyan tulajdonsággal rendelkezik mely egyenként mindenkiben fellelhető.
A produkció a karakter női szemszögből történő értelmezése, feldolgozása és egyben kérdésfelvetése. Témáját tekintve nem az elnyomásáról beszél és nem a női létezésnek problematikáját tárgyalja. Sokkal inkább egy groteszk világot mutat meg ahol a realitás átcsúszik a fantáziálásba és onnan visszakerül a valós térbe. Személyiségünk rétegeit vizsgálja vágyainkon, szexualitásunkon és félelmeinken keresztül. Mit is jelent valójában a női erő? Vajon a két szereplő egy és ugyanaz vagy két különálló entitás mely különböző vágyakkal és igényekkel rendelkezik? Megvalósulhat-e egy személyben a „tökéletes”, az „igazi” vagy ehhez szükséges kiegészítenünk egymást?

BŐVEBBEN KEVESEBB

ELŐADÁSOK