Mádi László: VERSO / Újvári Milán: SHOW

HU
| BEMUTATÓ: 2022. február 22.

SZEREPOSZTÁS

Mádi László: Verso

Táncművészek
Bozsnyái Liliána
Dabóczi Dávid
Gyevnár Réka
Horváth Adrienn
Joó Renáta

Mentor: Szögi Csaba
Fénytervező: Fogarasi Zoltán
Koreográfus: Mádi László

Újvári Milán: Show

Előadó: Újvári Milán

Dramaturg: Laboda Kornél
Zene: Fancsikai Péter
Fény: Vida Zoltán
Díszlet és Jelmez: Kiss Julcsi
Fotó és videó: Várnagy Kristóf
Koreográfus: Újvári Milán


BŐVEBBEN KEVESEBB

Az előadásrokról

VERSO:

Verso, mint a dolgok visszája, ellentétes oldala. Az előadás egy kifordított, párhuzamos értelmezésű világ, esztétikai és filozófiai kérdésekkel foglalkozó, a megszokottól eltérő, ellentmondásos olvasztótégely, amiben olyan karmával találjuk szemben magunk, amit nem ok-okozat követ, mégis valahogy tetteink, vagy vágyaink okán jön létre, ám a nem várt módon. Ez a kifordított világ a teljes őrületig facsarja, kiveti magából a benne létezőt, és csúcspontján visszahuppan a valóság realitásába.

Az előadás az Imre Zoltán Program keretén belül valósul meg.

SHOW:

„Nem az sodor bajba, amit nem tudsz, hanem az, amit holtbiztosan tudsz, csak épp rosszul.”

Mark Twain

KÉRDÉS: Mit látunk? A. Azt látjuk, ami van. B. Azt látjuk, amit látni akarunk. C. Azt látjuk, amit a dolgok magukból láttatni akarnak. D. A fentiek mindegyike.

Újvári Milán egész estés szóló előadásában hétköznapi gesztusokból kiindulva (azokat groteszk fénytörésbe helyezve) a klasszikus burleszk stílusjegyeinek fölhasználásával beszél olyan, a korunk társadalmára nagy mértékben jellemző fogalmakról, mint az elidegenedés, a manipuláció és az átlátszatlanság.

Az előadás humorral, játékosan kérdez rá helyünkre abban a társadalomban, amiben annak ellenére érezzük magunkat gyakorta teljesen elveszve, hogy elméletileg mi magunk alkotjuk.

Átlátható-e az egész, aminek a része vagyunk? Egyáltalán: tényleg része vagyunk valami egésznek? (És mi egyébként részek egésze vagyunk?) Összeáll-e egyáltalán részekből bármilyen egész?

Újvári Milán az előadás során nem húz szigorú határvonalat a mozgáskarakter-ábrázolás, a tánc, a pantomim vagy akár a hagyományos prózai színészi szerepformálás közé, ellenben zacskót igenis húz a fejére, amint ez a képen is világosan látható. A kérdés csak az, hogy mit is látunk tulajdonképpen.BŐVEBBEN KEVESEBB

https://www.youtube.com/watch?v=LQgpC8I0Wjg&feature=emb_title

https://www.youtube.com/watch?v=1Wt9iXiPkh8

https://www.youtube.com/watch?v=hbitpgsktqk&feature=emb_title
BŐVEBBEN KEVESEBB

ELŐADÁSOK