Kelemen Patrik: Cryptic Bodies / Finta Gábor: Hepa

HU

SZEREPOSZTÁS

Cryptic Bodies

Társalkotók, előadók – Alja Branc, Ábrányi Krisztina, Kelemen Patrik, Sebők Cintia, Vass Imre
Kosztüm, látvány – Vass Csenge
Hang, zene – Porteleki Áron
Média, fotó – Szabó R. János, Kalicz Máté
Fény – Dézsi Kata
Mentor – Karczag Éva

Koncepció /koreográfia – Kelemen Patrik

Partnerek – Artus Stúdió, Nemzeti Kulturális Alap, Sín Kulturális Központ. Az előadás az Arccal a halnak program és az Imre Zoltán Program támogatásával valósult meg.


Hepa

Táncosok:
Mastrocinque Alessia
Montelione Grazia
Trucci Marika
György Tibor
Finta Gábor

Díszlet: Morgana Machado Marques
Jelmeztervező: Kasza Emese
Zene: Wojciech Kilar
Mentor, világítás: Földi Béla

Koreográfus: Finta Gábor
BŐVEBBEN KEVESEBB

Az előadásról

Cryptic Bodies:

Hol vagyunk mi a Vitruvius-tanulmány emberétől? Amikor a jó Leonardo éjszakánként anatómiai skicceit készítette, vajon miféle kíváncsiság vezérelte? Vajon mit talált? Mikor a kadáver megnyílik, vajon ugyanazt az arcát mutatja, mint az élő, működő testé?

Pulzáló hálózatok tömkelege rohan végig a testünkön. Keringési rendszerek, idegpályák, izomrostok halmaza vagyunk: vér, nyirok, elektromosság, hormonok, fehérvérsejtek és antitestek, izzadtság, nyál. Ugyanígy a figyelmünk is behálózza testünket és a környezetünket egyaránt. Finom, láthatatlan hálózat alakul ki körülöttünk, bármerre is járjunk. Ez a figyelem anyagtalan, mégis tapintható. Figyeljük önmagunkat, figyeljük egymást, figyeljük környezetünket. Hangzavar van a testben. Hangzavar és metálzene.
Kelemen Patrik legújabb munkájában a táncot, mint jelenséget vizsgálja. A darab egy öncélú, akaratos, szeszélyes, esetenként pedig veszélyes szubsztanciát képzel el, mely a táncosokkal és nézőközönséggel is titkos kapcsolatba lép.
A színpadon minden érintés kutat, minden tánc boncol. Minden mozdulat újabb lehetőség saját testünk működésének megértésére. Az előadók elszenvedői és megfigyelői is az eseményeknek: táncosok, alanyok, testek, emberek, érzékien szűrt
zaj. Figyelmük minden pillanatban megfigyel, letapogat, külső és belső terekben gázol. A táncosok nincsenek elfoglalva önnön reprezentációjuk forgalmazásával – erre idejük nincsen. Mozgásban vannak és figyelnek, ez a figyelem pedig egy sokrétű anyagtalan anyag – a Tánc – jelenlétét teszi fájóan kézzelfoghatóvá. A testünk a mindenünk, testünk az anyánk, testünk az ellenségünk, testünk a szeretőnk.


Hepa:

Láthatatlan, ám elszakíthatatlan kötelékek fűznek bennünket mindenhez és mindenkihez. Világunk e számtalan kötelékekből szinte ringet von körénk, melyben újabb szálakon függünk, mozgunk, indulunk vágyaink, kötelességeink, érdeklődésünk irányait követve, azok húzásának engedelmeskedve vagy éppen ellene feszülve, s ha elérjük a küzdőtér határát, az visszahajít bennünket a létünket, cselekvésünket meghatározó szálak erdejébe.

Ez a ring azonban életünknek mindössze keretet ad, értelmet semmiképpen.

Mire vagyunk ebben a hálórendszerben – ezúttal szó szerint – kötelezve?

Van-e kiút szálainak gúzsából?

https://hu.gaborfinta.com/hepa-1?pgid=k7schxyv-c8e62dc3-5c8a-4047-b765-6ec96fd55a44

Imre Zoltán Program a Nemzeti Táncszínház szervezésében
 
BŐVEBBEN KEVESEBB

Youtube linkek

https://www.youtube.com/watch?v=qtmoHvW1ezk

https://www.youtube.com/watch?v=UASBYdqHL50
BŐVEBBEN KEVESEBB

ELŐADÁSOK