Gyévuska

HU
Darvas Benedek-Pintér Béla
zenés játék | RENDEZŐ: Ascher Tamás | BEMUTATÓ: 2023. február 04.

SZEREPOSZTÁS

A főbb szerepekben: Gáspár Tibor, Harsányi Attila, Czakó Julianna, Görög László, Seres Ildikó, Bodoky Márk, Czvikker Lilla, Rózsa Krisztián, Rudolf Szonja, Feczesin Kristóf

 

Díszlet: Devich Botond

Dramaturg: Enyedi Éva

Zenei vezető: Lázár Zsigmond

Rendező: Ascher Tamás

BŐVEBBEN KEVESEBB

Az előadásról

1942. április húsz. Horthy Miklós katonái, a Nyolcadik Kinizsi Pál Kerékpáros Lövészezred tagjai búcsúzkodnak szeretteiktől az ezredes feleségének névnapjára rendezett bálon. Egy utolsó tánc, egymásnak feszülő tisztek: a gyűlölködő Halász százados és a kétségbeesett Kovács hadnagy; szerető feleségek és morfiumfüggő arisztokraták együtt isszák a pezsgőt, amelyet a zsidó munkaszolgálatos, Heinz Ármin szolgál fel. Reménytelen szerelem, féltékenység, árulás. Előkerül egy titkos kartoték, egy születési anyakönyvi kivonat, egy kiürült krómnikkel fecskendő. Kirobban a botrány. Von Ziege vezérezredes azonban véget vet a mulatságnak és teljes készültséget rendel el. Irány az orosz front. Ahol már nem csak Kovács hadnagy és Halász százados sorsa pecsételődik meg, hanem az egész második magyar hadseregé.

A Darvas-Pintér szerzőpáros ezúttal a késő romantika leginkább Puccinire emlékeztető elemeit és a kor slágereit elegyítve alakították ki a darab zenei világát.

A történelmi téma kortárs rezonanciája ma sem vesztett aktualitásából. Nemzeti trauma, örökké fájó sebek, kompország. A tragikus történetet Pintér a tőle megszokott elementáris humorral, elevenséggel és empátiával írta meg.

A februári bemutató igazi színházi különlegességnek ígérkezik a miskolci társulat kitűnően éneklő prózai színészeinek előadásában, Ascher Tamás rendezésében. 

BŐVEBBEN KEVESEBB

ELŐADÁSOK

2023. február 04.

szombat | KAMARASZÍNHÁZ
Bemutató előadás
A színház igazgatósága a műsorváltoztatás jogát fenntartja!