Gyévuska

HU
Darvas Benedek-Pintér Béla
zenés játék | RENDEZŐ: Ascher Tamás | BEMUTATÓ: 2023. február 04.

SZEREPOSZTÁS

Halász: HARSÁNYI ATTILA Jászai-díjas
Kovács hadnagy: BODOKY MÁRK
Heincz: GÖRÖG LÁSZLÓ Jászai-díjas
Felkay ezredes: GÁSPÁR TIBOR Jászai-díjas
Jolánka: RUDOLF SZONJA
Zsuzsanna, az ezredes lánya és Tatjana: CZAKÓ JULIANNA
Gizella, az ezredes felesége: SERES ILDIKÓ Jászai-díjas

Díszlettervező: DEVICH BOTOND
Jelmeztervező: XXX
Dramaturg: ENYEDI ÉVA
Zenei vezető: LÁZÁR ZSIGMOND
Ügyelő: BUDAI RÉKA
Rendezőasszisztens: FEKETE ZSOLT

Rendező:
ASCHER TAMÁS
Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes művész

BŐVEBBEN KEVESEBB

Az előadásról

1942. április húsz. Horthy Miklós katonái, a Nyolcadik Kinizsi Pál Kerékpáros Lövészezred tagjai búcsúzkodnak szeretteiktől az ezredes feleségének névnapjára rendezett bálon. Egy utolsó tánc, egymásnak feszülő tisztek: a gyűlölködő Halász százados és a kétségbeesett Kovács hadnagy; szerető feleségek és morfiumfüggő arisztokraták együtt isszák a pezsgőt, amelyet a zsidó munkaszolgálatos, Heinz Ármin szolgál fel. Reménytelen szerelem, féltékenység, árulás. Előkerül egy titkos kartoték, egy születési anyakönyvi kivonat, egy kiürült krómnikkel fecskendő. Kirobban a botrány. Von Ziege vezérezredes azonban véget vet a mulatságnak és teljes készültséget rendel el. Irány az orosz front. Ahol már nem csak Kovács hadnagy és Halász százados sorsa pecsételődik meg, hanem az egész második magyar hadseregé.

A Darvas-Pintér szerzőpáros ezúttal a késő romantika leginkább Puccinire emlékeztető elemeit és a kor slágereit elegyítve alakították ki a darab zenei világát.

A történelmi téma kortárs rezonanciája ma sem vesztett aktualitásából. Nemzeti trauma, örökké fájó sebek, kompország. A tragikus történetet Pintér a tőle megszokott elementáris humorral, elevenséggel és empátiával írta meg.

A februári bemutató igazi színházi különlegességnek ígérkezik a miskolci társulat kitűnően éneklő prózai színészeinek előadásában, Ascher Tamás rendezésében. 

BŐVEBBEN KEVESEBB

ELŐADÁSOK

2023. február 04.

szombat | KAMARASZÍNHÁZ
ELHALASZTVA!