Babaház (Nóra)

Babaház (Nóra)

rendező

Béres Attila

író

Henrik Ibsen

műfaj

színmű

bemutató

2022. 04. 14.

időtartam

135 perc egy szünettel

Nóra és Helmer házasok. Szeretik egymást. Mindenük megvan: pénz, pozíció, gyerekek, bár a pénz és a pozíció inkább Helmeré, Nórának maradnak a gyerekek. Amikor Helmer tudomására jut egy régi bűn, amit Nóra – férje érdekében – elkövetett, a megértés legcsekélyebb szándéka nélkül taszítja el feleségét magától. Nóra ekkor jön rá, hogy házassága nem igazi szövetség, ő maga pedig csupán díszes keret férje portréján. Összecsomagol, és gyerekeit hátrahagyva, elhagyja családját.

Ennyi a történet, amit Ibsen 1879-ben megírt. A polgári közönség felháborodott, a női emancipáció hívei lelkesedtek. Európa-szerte vitáktól volt hangos a sajtó és a színházi nézőtér. Elhagyhatja-e egy anya a gyermekeit? Mit vár el a társadalom egy nőtől és mit bocsájt meg egy férfinak? Inkább nők és férfiak vagyunk, női és férfiszerepekkel, vagy elsősorban emberek és egyenlők?

A világ szerencsére változott a Nóra ősbemutatója óta, és Ibsen kérdésfelvetése is jócskán megelőzte saját korát. De vajon a mi korunk meghaladta-e már Ibsent?

Szereplők, alkotók

fordította: Kúnos László


Helmer: GÖRÖG LÁSZLÓ Jászai-díjas  

Nóra: CZAKÓ JULIANNA

Rank doktor: GÁSPÁR TIBOR Jászai-díjas, Érdemes Művész 

Kristine Linde: EDVI HENRIETTA

Krogstad: FANDL FERENC 

Helmerék gyermekei:  CSICSATKÓ GERGŐ, SZEGEZDY EMMA, SZEGEZDY HÉDIDíszlettervező: HORESNYI BALÁZS Jászai-díjas, Érdemes Művész

Jelmeztervező: PILINYI MÁRTA

Dramaturg: ARI-NAGY BARBARA

Súgó: MÁRTON B. ANDRÁS 

Ügyelő-Rendezőasszisztens: EGYÜD TÜNDE


Rendező: 

BÉRES ATTILA


Kritikák

A kritikák megnyitásának módja: linkre jobb klikk -> link megnyitása új lapon

"Kis mókuskám" - Csatádi Gábor (potszekfoglalo.hu)

Szétmálló babaház - Balogh Gyula (Népszava)

Videó