Zöld Színház Projekt

A Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekt egy fenntarthatósági kezdeményezés a kulturális intézmények zöldítéséért, amely 2019-ben indult útjára. Célja a meglévő tapasztalatok átadása, kommunikációs felületek, valamint öko-tudatossággal kapcsolatos állandó fejlesztési források elősegítése a környezetvédelem iránt elkötelezett kulturális intézmények számára. A Projekthez 3 év alatt több mint 20 kulturális intézmény és 16 szakmai partner csatlakozott, - a hosszútávú célkitűzés pedig, hogy a kultúra területén is alapvetés legyen a fenntarthatóbb szemlélet.

Tegyünk együtt a Jövő Nézőiért!

A Miskolci Nemzeti Színház 2019. szeptemberében jelentette be, hogy a 2019/2020-as évadtól kezdve elkötelezi magát, hogy az ország első környezettudatos színházi intézménye, úgynevezett zöld, öko-tudatos színháza legyen. Az elmúlt években számos területen tette fenntarthatóvá működését a Színház a kezdeményezés keretében, szakmai partnereinek segítségével. A Projekthez azóta több mint 20 kulturális intézmény csatlakozott, a cél pedig, hogy a kultúra területén is alapvetés legyen a fenntarthatóbb szemlélet.

Hogyan zöldülhet egy színház?

Színházunk a 2019/2020-as évadtól kezdve célozta meg, hogy környezettudatos színházi intézmény legyen, és hogy Jövő Nézőiért elnevezésű projektjével saját tapasztalatait, illetve az úgynevezett zöld intézménnyé válásának útját szeretné mintaként továbbadni a környezetvédelem iránt elkötelezett kulturális intézmények számára.

Az eddig megvalósult célkitűzéseink jelentős részét mindössze fél év alatt, önerőből, mindenfajta pénzügyi segítség nélkül, szakemberek tanácsainak felhasználásával, és értékes példák követésével értük el. Ezt azért tartom fontosnak hangsúlyozni, mert hiszem, hogy a környezettudatos gondolkodás, nem feltétlen anyagi támogatás, és befektetés függvénye, - sokkal fontosabb tényezőnek látom a találékonyságot, a nyitottságot és az eltökéltség erejét. Valamint a fogékonyságot a közös gondolkodásra és az összefogásra.

Az eddigi tapasztalatok alapján úgy érzem, társadalmi hatása mellett a kulturális intézmények környezettudatosabb működése biztosíték lehet az egyre nehezebb körülmények, és szűkülő anyagi lehetőségek között a fennmaradásnak, és a művészeti szabadság biztosításának.

A színházunk 6 alapcélt fogalmazott meg a Jövő Nézőiért - Zöld Színház Projekt kapcsán: úgy, mint a szemléletformálás (a teátrum munkatársai és a nézők számára egyaránt), az együttműködés szakmai szervezetekkel, egyesületekkel, cégekkel, más kulturális intézményekkel, a környezettudatosságra törekvés az energetikai működésben, a hulladékkezelés valamint az üzemeltetés területén, valamint abban, hogy újrahasznosításra törekszünk a művészeti kivitelezés során.

Energiahatékonyság:

Célunk: a jövőben a lehető legkisebb ÖKO-lábnyom és a karbon-semlegesség elérése, az energiahatékonyságra való törekvés, ill. a kifejezetten környezettudatos energetikai fejlesztések. Tervezzük az érzékelős világítás bevezetését, a szigetelés fejlesztését, fenntarthatósági stratégia kidolgozását, és hogy a közeljövőben épületeink melegvíz szolgáltatása teljes mértékben megújuló erőforrásokból történjen. Hosszú távú terveink között van a Színház zöldfelületének növelése - egy esetleges tetőkert létrehozása, - és az ún. szürkevíz rendszer bevezetése is. Fontosnak tartjuk, hogy lehetőség szerint minél hamarabb lecseréljük színpadi lámpaparkunkat is LED-es eszközökre, mellyel több mint 70%-os energia-megtakarítást érhetnénk el, és előnybe részesítsük a tervezésnél és a kivitelezésnél is a digitális megoldások nyújtotta lehetőségeket. A jövőben szeretnénk környezettudatosabb megoldást találni a társulat ingázásából fakadó szén-dioxid kibocsátás csökkentésére is.

Fejlesztéseink: A Miskolci Önkormányzat befektetése révén a Színház az elektromos energiaellátását már nagyrészt megújuló energiaforrásból nyeri, bevezetése óta átlagosan 39%-ot takarítottunk meg. Víztakarékossági fejlesztéseink révén fogyasztásunk 25%-kal csökkent. Az idei évben szintén önkormányzati projekt keretein belül a fűtésrendszer korszerűsítése fog megtörténni, így az elavult gázkazánok helyett, távhő szolgáltatással fog üzemelni az épület, melynek forrása nagyrészt geotermikus eredetű.

Hulladékkezelés:

Célunk a Színház nem újrahasznosítható hulladékának minimálisra csökkentése, a szelektív hulladékgyűjtés hatékonyságának maximalizálása, az egyszer használatos műanyagok mellőzése, a jövőben pedig szeretnénk az elektronikus levelezést előnyben részesíteni!

Fejlesztéseink: A szelektív hulladékgyűjtés 2019 októbere óta az intézmény teljes területén működik, valamint szemléletformáló ábrasorokat helyeztünk ki a hatékonyság növelésének érdekében. Az általános (műanyag, papír, fém) szelektíven gyűjthető hulladékfajtákon túl gyűjtőszigeteket hoztunk létre az elemek, a fénycsövek, a nyomtatók tintaadagolójának, a nem visszaváltható üvegek és a használt mobiltelefonok (a Jane Goodall Intézettel közös együttműködésünk keretében) számára is. (Ezen gyűjtőedények rendelése, és a megtelt edények elszállítása ingyenesen történik a szolgáltatók részéről!) Újra-pohár rendszert vezettünk be a Művészbüfében, Fodrásztárunkban pedig mosható smink-törlőkendőket is használunk ezentúl. A fejlesztések bevezetése óta a kommunális hulladékunk havonta kb. 5000 literrel csökkent.

Újrahasznosítás:

Célunk a meglévő erőforrásaink leghatékonyabb kihasználása. Hogy, minden tárgy és eszköz, amit a művészeti tevékenység és az üzemeltetés során felhasználunk, a lehető leghosszabb élettartamot élje meg. Emellett szeretnénk projektjeinkkel az újrafelhasználás és a hatékony textilfelhasználás népszerűsítésében is részt venni. Szeretnénk a jövőben egy színházközi adatbázis létrehozását szorgalmazni, melynek segítségével a szükséges kellékek, díszlet-, vagy bútorelemek gazdát tudnának cserélni az ország különböző pontjain lévő, és adott esetben rászoruló színházai között.

Fejlesztéseink:Színházunk eddig is törekedett díszleteinek, bútorainak, kellékeinek és jelmezeinek minél több féle módon való újrafelhasználására. Gyakran hirdetünk kampányt és számítunk nézőink felajánlásaira bizonyos kellékek beszerzése kapcsán. Megállapodásunk a Miskolci Újrahasználati Központtal pedig még jobban kiszélesítette az újrafelhasználás lehetőségeit, (raktárukból látványtervezőink és kellékeseink fillérekért vásárolhatnak bútorokat, ill, tárgyakat), valamint együttműködést kötöttünk a Nanushka ruhamárkával is, így Fenntarthatósági Programjuk révén jelmezeink gyártása újrafelhasznált textilekből is lehetséges a jövőben.

Üzemeltetés:

Célunk, hogy a színház művészeti projektjeihez szükséges beszerzéseinél, az üzemeltetésnél elsődleges szempont a környezettudatosság legyen. A jövőben törekszünk a nyomtatás és a papírfelhasználás csökkentésére, az egyszer használatos műanyagok használatának jelentős csökkentésére. A továbbiakban öko-tudatos higiéniai termékek, mosószerek, tisztítószerek, szemeteszsákok, sminkeszközök, fodrászati kellékek használatát szeretnénk minél szélesebb körben bevezetni, az egyszer használatos, nem lebomló, környezetkárosító eszközök számát csökkenteni. A jövőben szeretnék madárbarát intézménnyé válni, és növelni az épület zöld felületét is.

Fejlesztéseink: 2019 nyarán a Nagyszínház színpadának deszkáit már környezetkímélő festékkel újítottuk fel. Az irodaépületünk üvegfelületére ragadozómadár sziluett matricákat helyeztünk ki, valamint törekszünk az öko-higiéniai- és, tisztítószerek használatára.

Szemléletformálás:

A projekt megvalósult pontjai már önmagában hatással lehetnek mindenkire, - legyen az néző, vagy munkatárs, - aki megfordul az intézményben. Célunk, hogy minél több területen együttműködjünk a környezettudatos szervezetekkel a különböző akciók és szemléletformáló programok révén. A jövőben szeretnénk szemléletformáló ún. ÖKO-érzékenyítő programokat szervezni kollégáink számára, ill. hatással lenni a közösségi közlekedés és a húsfogyasztás csökkentésének népszerűsítésére, együttműködve a helyi közlekedési vállalattal és a zöld szervezetekkel. Terveink között szerepel, hogy továbbra is részt vegyünk faültetéseken, szemétszedési akciókon. Saját tapasztalatainkat, illetve az úgynevezett zöld intézménnyé válásunk útját pedig szeretnénk mintaként továbbadni a környezetvédelem, és fenntarthatóság iránt elkötelezett kulturális intézmények számára.

Fejlesztések: A zöld projektünk számára honlapot hoztunk létre, 2019 őszén pedig több faültetési akción vettünk részt. A legutóbbi miskolci (200 000-es látogatottságú) Kocsonya-fesztivál Zöld Sátorában részt vettünk projektünkkel és moderáltunk tematikus beszélgetéseket is, márciusban pedig a klímaváltozás és az emberi beavatkozás káros hatásairól készült tárlatot mutattunk be a színház kiállítótermében. A WWF Magyarországgal való együttműködésünk keretein belül adománygyűjtő dobozt helyeztünk ki a jegypénztárunkban, amely lehetőséget nyújt a jövőben a zöld ügyek támogatására. 2020 februárjában jelent meg zöld kiadványunk, melyben hasznos tippeket mellékeltünk a környezettudatos hétköznapokra. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét alkalmából szemléletformáló videó-kampányt készítettünk, saját munkatársaink és nézőink számára pedig létrehoztunk két információs felületet a színház területén, amely a Zöld Színház Sarok nevet kapta, ezeken hasznos infógrafikákat találhatnak az érdeklődők a környezettudatos praktikákkal kapcsolatban.


Együttműködő partnerek

A kezdetektől fogva számíthattunk partnereink szakmai tanácsaira, akikkel folyamatos kapcsolatot ápolunk, és szeretnénk a jövőben is minden lehetőséget megragadni a közös munkára. Előkészítés alatt van egy együttműködés a Miskolci Egyetem Környezetmérnöki Karával, mely biztosítaná a projekt szakmai hátterét és további pályázati lehetőségeket nyújtana a jövőben. másfél év alatt 16 egyesülettel, céggel, vagy szakmai szervezettel kötöttünk együttműködési megállapodást, és mára 20 hazai színház és produkciós iroda is csatlakozott projektünkhöz ill. fogadta el az általunk kidolgozott sztenderd megállapodást. Bízunk benne, hogy kezdeményezésünk alkalmat adhat a különböző partnerek közötti kapcsolat kiépítésére is!


Partnereink:

Magyar Természetvédők Szövetsége

Greenpeace Magyarország

WWF Magyarország

Deloitte Zrt.

Nanushka

Felelős Gasztrohős Alapítvány

Jane Goodall Intézet

Magyar Madártani Egyesület

Holocén Egyesület

Zöldövezet társulás

Zöld kapcsolat Egyesület

Zöld Akció Egyesület

Miskolci Újrahasznosítási központ

Ébredj Alapítvány

Humusz Szövetség

10 millió Fa Alapítvány


Zöld Színházak:

Bartók Kamaraszínház, Budaörsi Latinovits Színház, Budapest Bábszínház, Centrál Színház, Csiky Gergely Színház Kaposvár, Csokonai Színház, Itt és Most Társulat, JURÁNYI Produkciós Közösségi Inkubátorház - Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület (FÜGE Produkció), Katona József Színház, Kultkikötő, Manna Produkció, Miskolci Nemzeti Színház, MU Színház, Örkény István Színház, Rózsavölgyi Szalon, Stúdió K Színház, Szegedi Nemzeti Színház, Szentendrei Teátrum, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Városmajori Szabadtéri Színpad, Weöres Sándor Színház


Sikeres pályázataink:

SPAR Segítő kezek program

MagNet Bank Közösségi Adományozás Program 2020

Emberi Erőforrások Minisztériuma - Emberi Erőforrás Támogatáskezelő


Hogyan tovább?

Hatalmas vállalás és vállalkozás, hogy zöld intézménnyé váljon a Miskolci Nemzeti Színház, így mi is hosszú távon és kis lépésekben gondolkozunk. A célunk, hogy a színházi működés minden területén olyan megoldásokat találjunk, amellyel tehetünk a környezetünkért. A Jövő Nézőiért egyben nyílt projekt is, amelyhez bárki hozzátehet: lehet ez egy ötlet, egy hatékonyabb eljárás, anyagi vagy tárgyi támogatás, ami által ez a színház, az ország egyik legnagyobb színházi intézménye, hatékonyabb és mindemellett környezetbarát lehet. Célunk, hogy példát vehessen teátrumunkról minden magyarországi színház és kulturális intézmény, és együtt tehessünk a jövő nézőiért!

Papp Endre, projektvezető

2021. április


A WWF Magyarország tippjei

1. Ne pazaroljuk az élelmiszert!

2. Mérsékeljük a húsfogyasztást!

3. Fogyasszunk szezonális termékeket!

4. Csökkentsük a műanyag felhasználását!

5. Palackozott víz helyett igyunk csapvizet!

6. Kapcsoljuk le a villanyt!

7. Korszerűsítsünk!

További tippek: https://wwf.hu/tulfogyasztas

Future - Green Theatre Project (download)